Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 22:37 - Преобразуване
Автор: hammer Категория: Забавление   
Прочетен: 1673 Коментари: 7 Гласове:
0





Нека си представим целта.


Свят от хора, лишени от съвест.

Свят от хора, лишени от морал.

Свят от хора, лишени от неразумни търсения.

Свят от хора, облягащи се на знанието.

Свят от хора, живеещи здравословно.

Свят от хора, мислещи логично.

Свят от хора, работещи върху себе си.

Свят от хора, които не търсят щастие.

Свят от хора, нежелаещи неясни отговори.

Свят от хора, надмогващи себе си.


Размечтахте ли се? Представихте ли си за миг дори какво място би бил светът тогава? Представихте ли си сриването на заблуди, излагането на показ на сенки и светлите погледи, гледащи нагоре не със страх, а с гордост?

Представихте ли си как всеки един от нас работи и търси този свят, превръща го в реалност чрез своите действия, думи и мисли... Как първо може би сме единици, но разширяваме възгледи, сплотяваме се, изнамираме обективност, истини, решения, нови проблеми и нови търсения, но с един нов, обективен заряд и без маска на фалш и грим, без излишен товар и нежелано бреме, напротив, единно размишлявайки и препредавайки напред своите сходни решения, приобщавайки нови и нови източници на знание и полагайки все по-сходни и все по-ясни основи на едно течение, което ще обхване със своята сила всичко по пътя си и ще го поведе към общите, силните, строгите, ясните, разумните сфери на мечтанието, разширявайки ги все повече и повече, докъде...  Може би до безкрая?





Тагове:   философия,   морал,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hammer - спорно е
24.08.2009 22:12
това, което казваш, звучи много разумно и будистко, но ако го анализираш по- прагматично и конкретно, докъде стигаш? до Ницше и безкрая...
цитирай
2. exentaser - "Свят от хора, мислещи лог...
25.08.2009 00:42
"Свят от хора, мислещи логично." Тук Ницше не се връзва, все пак Ницше се противопоставя на една рационалистическа парадигма битуваща с векове. Не случайно при Ницше говорим за ирационализъм и сриване на Абсолютния Разум, който битува в цялата философия от Платон до 19-ти век.
"Свят от хора, които не търсят щастие." - И тук е доста спорно къде ще се намърда Ницше, животът му е низ от страдание, но философията му е жизнена и изпълнена с веселост, ако мога така да се изразя. Един Дионисиев свят е изпълнен с щастие и веселие.
Като изключим тези двете това би било перфектният свят без значение как звучи това за една маса, която без да гледа "нагоре" не може да се справи с живота си.
цитирай
3. hammer - ницше
25.08.2009 06:55
Ницше е най- логично мислещият, проницателен и земен философ, който съм чел, без да споменаваме всичките му останали таланти. А щастието в идеята за Дионис не е самоцел, която търсим, а логично следствие от целия поглед върху света и начин на живот, който водим.
цитирай
4. exentaser - В историята на философията под л...
25.08.2009 11:28
В историята на философията под логично мислещ човек са се възприемали други ;) я например Аристотел с неговата класическа (формална) логика или Кант с неговата трансцендентална логика. От тази гледна точка Ницше не е логиен философ това го доказва и фрагментарното му писане, което е и част от скъсването със системната философия, която е в разцвета си при Волф, Кант, Хегел, Шелинг и Фихте.
Дионис е неразумното, ирационалното, хаосното, той се бунтува и не може да се сложи в рамки, не може да се изведе по логичен път - за това и Дионис е олицетворение на музиката, която е ирационална и непосредствена по същността си. Аполон е рационален и в него просъществува мярата, но Дионис е бог, за който разумното, логичното не съществуват.
цитирай
5. hammer - Тук не се впускам в академични сп...
25.08.2009 21:46
Тук не се впускам в академични спорове и хващане за думите буквално, а вниквам в смисъла на философията на Ницше. Тя е най- земната и проникновено- логична философия на запад (както дзен - на изток). Справка - http://philosophy.log.bg/article.php?article_id=25849
цитирай
6. exentaser - Мисълта ми беше, че самото понятие ...
26.08.2009 05:31
Мисълта ми беше, че самото понятие не беше точно :) за мен Ницше също е логичен философ, но служещ си с логиката на живота, която е по-силна от всяка друга. Просто трябваше до определена степен уточнение, за да се разбере от аудиторията :) Но защо ли да не използваме прекрасните думи като ирационално и непосредствено, които са част от тази велика личност, докато "логика" е прекалено определена дума. Красивото на света на Ницше е, че той е фрагментарен, разпокъсан, съдрана е всяка връзка с всичко битуващо наоколо и тук изниква една висша хармония и щастие, което пронизва толкова дълбоко!
*Статията е прекрасна мога само да поздравя автора!
цитирай
7. hammer - Поздрави за Съзнанието, чиито и...
01.09.2009 22:11
Поздрави за Съзнанието, чиито израз е Хамър или Чуков, ако правилно съм те разбрал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hammer
Категория: Забавление
Прочетен: 72437
Постинги: 51
Коментари: 17
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031